Deli i Stockholm

Deli att förföras av

Alex Schulman slår gång på gång ett slag för delikatesser. Med inbjudande Instagram-bilder på vällagrade charkuterier och ostar lockar han sina följare till saluhallarna. I Stockholm finns det flera saluhallar att välja mellan, Melanders är dock ett beprövat alternativ. Bortanför saluhallarna finns det flera delikatessbutiker som är värda att besöka, inte minst Broms på Karlaplan eller Millesgården Lanthandel på Lidingö.

Aldrig har deli varit så populärt som nu. Det handlar delvis om ökat medvetande, att deli är förankrat i tanken om hållbarhet och miljö. Människor väljer därför kvalitet före kvantitet i allt större utsträckning – och därför är deli populärt. Det handlar också om att mat i allmänhet har fått ett uppsving senaste åren, människor intresserar sig för mat på ett annat sätt än tidigare. Inte minst vad gäller ursprung.

Sverige ligger i framkant vad gäller matlagning. Därför är det heller inte konstigt att delikatessbutiker och saluhallar förgyller våra strög. I Stockholm är utbudet större än i övriga svenska städer. Den som söker efter deli av yttersta kvalitet rekommenderas att besöka delikatessbutiker som Broms, Millesgården Lanthandel, Cajsa Warg och Urban Deli. Här finns också köttproffs som Köttmästarn, Taylors & Jones samt Lennart & Bror.

Människor uppskattar hantverk och smaker. Därför förälskar vi oss snabbt i deli och trevliga delikatessbutiker. Priset är dessvärre baksidan, att köpa deli är inte billigt – det ska inte heller vara det. Hög prissättning borgar för hög kvalitet, priset blir på så sätt en kvalitetsstämpel. Dock måste man som alltid förhålla sig kritisk till både prissättningen och produkten – stämmer priset överens med produkten?

Om du vill gå i Alex Schulmans fotspår ska du intressera dig för deli, flanera längs Stockholms gator och besöka den första delikatessbutiken som gör sig påmind. Den erfarne kan snabbt urskilja en äkta delikatessbutik från en imitatör – det tar dock tid och kräver sin man eller kvinna.

deli